Gardırobumuzdaki Tarihi Eser: Trençkot

15 Mar 2016

 

Kadın, erkek cinsiyet fark etmeksizin modayla az çok ilgilenen herkesin ortak vazgeçilmezi; trençkotlar. Klasik ama spor çizgisi ile her şeyle kombinlenebilen, rahat olduğu kadar şık ve kullanışlı olan bu parçanın günümüze kadar olan yolculuğunu hiç merak ettiniz mi? Peki ya neden bu kadar ünlü ve vazgeçilmez olduğunu? Hepimizin hayatında büyük yeri olan, hemen hemen her mevsim kullandığımız, gardıroplarımızın baş tacı trençkotla geçmişe bir yolculuk yapmaya ne dersiniz?

1msst6k_3fnf_l

Tarihteki tüm icatların ihtiyaçtan ortaya çıktığı söylenir. Söz konusu moda olunca her ne kadar uzak bir ihtimal gibi görünse de bugün kendimizi ifade etmek amacı ile kullandığımız birçok temel parça gibi trençkot da ihtiyaç sonucunda ortaya çıkmış bir ürün. 1850 yılına kadar Fransız ve İngiliz ordularında kullanılan ağır ve kalın kumaşlardan üretilen paltolar gitgide kullanışsız bir hale gelmeye başlıyor. İngiliz ordusu bu duruma bir çözüm aramaya başladığı sıralarda Burberry markasının kurucusu Thomas Burberry ilk gabardin kumaşı icat ediyor. Ordu su geçirmeyen bu ince kumaşın tam da aradığı şey olduğuna kanaat getiriyor olsa gerek ki, kafa kafaya vererek gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda günümüz trençkotunun temelleri atılıyor.

trençkot 1. dünya savaşı

Ağır ve hareketleri kısıtlayan paltolardan sonra, su geçirmez hafif ve kısmen daha esnek olan gabardin kumaşlarla üretilen trençkotlar kısa zamanda kendine asla sarsılmayacak bir yer ediniyor. O zamanlar gabardin kumaş sadece askeriyede kullanılabiliyor. Ve trençkotlar bir askerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanıyor.

 
Soldier-in-Over-Knee-Length-Trench-Coat

1. Dünya Savaşı’na değin canlı renklerden oluşan ordu kıyafetleri artık kamuflaj için toprak ve yeşil tonlarına dönüyor. Klasik trençkotların kum ile deve tüyü arasındaki rengi de aslında savaş alanında daha rahat gizlenilmesi için tercih edilmiş.  Göğüs kısmında yer alan ve hiçbir zaman ne işe yaradığını çözemediğim o küçük kulakçık meğerse savaş sırasında darbelerin etkisini kısmen de olsa azaltmak içinmiş. Beldeki kemer kısmında yer alan halkalar bomba, silah gibi savaş aletlerini asmak için tasarlanmış. Sırt kısmındaki ikinci kat ise rüzgardan korunma amacıyla yerleştirilmiş.

burberry-1950-trench-coat-ad

Çok zaman geçmeden trençkotun kadınlar ve halk arasında da yayıldığını Burberry’nin reklam çizimlerinden de anlıyoruz.

hmprod

Geçen bu süreç içerisinde Sophia Loren’den Audrey Hepburn’e, Hepburn’den Meryl Streep’e kadar tüm aktrisler trençkot ile beyaz perdede boy göstermiş. Ve tek başına ikon olmayı başaran bu parçayı yaşatmaya devam etmişler… Tüm zamana rağmen genel hatları ile aynı kalan trençkot kısa zamanda modanın vazgeçilmezleri arasındaki yerini alıyor ve günümüzde devam ediyor.

Tesettür giyim trençkot modelleri için tıklayınız.

 

[wa-wps]
Paylaş

2014 senesinden beri kendi blogunun sahibesi, bir yandan blogunu yönetirken, bir yandan da İstanbul Üniversitesinde Arap Dili ve Edebiyatı'nda öğremine devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir