Hangi Ebeveyn Modelisiniz?
27 Şub 2018
Çok çeşitli ebeveyn şekilleri vardır. Bunların biri dışında neredeyse tamamı bir çocuğun sağlıklı gelişimini ve ilişkilerini engelleyebilecek yapıdadır. En önemli şey, sahip olduğunuz ebeveyn modelini keşfedip, varsa eksiklik bunu çözümleyebilmektir. Eğer nasıl bir anne-baba olduğunuzu bilemezseniz, sorunları da fark etmeniz mümkün olmayabilir. O halde gelin, hangi ebeveyn modeline sahip olduğunuzu birlikte öğrenelim!
- Bağımlı Ebeveyn: Psikolojik olarak ve bedensel fark etmeksizin her an çocuğu ile birlikte olmak ister.
- Taklitçi Ebeveyn. Çocuğunu kendi anne-babalarına bakarak veya ondan öncesini örnek alarak yetiştirir.
- Aşırı Korumacı Ebeveyn: Çocuğun kendi başına kalmasına pek fırsat vermez, neredeyse bütün sorumluluğunu kendi üzerine alır. “Aman dikkat çocuğum” psikolojisi içindedir her daim. Çocuğunun adına karar alır, onun yerine konuşur.
- Hırslı Ebeveyn: “Benim çocuğum çok iyi yapar, o hep başarır.” diyerek sürekli bir rekabet içinde çocuğunu başkalarıyla kıyaslar durur.
- Mükemmelliyetçi Ebeveyn: Okul kapılarında çocuğunu bekleyip, çocuğunu görünce “bugün hangi notu aldın” deyip, varsa ufacık da olsa eksiklik, tam puan olana kadar çok yoğunlaşan ebeveyndir. Hiçbir pürüzü kaldıramayan, her konuda çocuğunun en iyisi olmasını isteyen anne-babalardır. Ayrıca çocuklarının ulaşamayacağı büyük hedefler koyduklarından, özgüven eksikliğine sebep olurlar.
- Ciddi Ebeveyn: “Çocuğum şımarmasın, sınır koymalıyım” düşüncesiyle çocuğuna sevgisini gösteremezler. Oldukça soğuk ve resmi bir ilişkileri vardır.
- Aşırı Rahat Ebeveyn: Çocuğuna kural koymaz ve hiçbir konuda kaygılanmaz. Bu yüzden de çocuklarına “ihtiyaç duysan da ben yanında olamam” psikolojisini hissettirirler.
- Korkutucu Ebeveyn: çocuk bir hata yaparsa, anında tehdit eder. “Polisi çağırırım; babana söylerim, iğne yaptırırım bir daha yaparsan.” diyerek hem çocuğuna güven vermez, hem zayıf ilişki kurar.
- İnişli-Çıkışlı Ebeveyn: Çocuğuna çok öfkelenip bağırır, kızar veya şiddet uygular; sonra hemen pişman olup yanına sokulur “özür dilerim, aslında böyle tepki vermemeliydim” der. Dolayısıyla çocuğunda çeşitli kişilik bozukluğu gelişmesine sebep olur.
- Güvenli Bağlı Ebeveyn: çocuğuna “ne zaman ihtiyaç duyarsan seninleyim, güvendesin” duygusunu verir. Ayrıca tam kabulün göstergesi olan her koşulda sevgiyi verirler. Hata yapmış da olsa çocuk, “seni ve kişiliğini seviyorum; davranışın doğru olmadı” diyebilirler. Saygı duyarlar, seçenek sunarlar, yol gösterirler ve sevgilerini açıkça ifade ederler.
[wa-wps]
Yazara ait Diğer Yazılar
Önerilen Yazılar

Çocuklar İçin Verimli Tatil Planları
04 Tem 2019 - Gezi Rehberi, Psikoloji

Denetiminiz İçten Mi Yoksa Dıştan Mı?
25 Şub 2018 - Psikoloji

4 Adımda Çocuğunuza Sorumluluk Eğitimi!
22 Şub 2018 - Psikoloji