Bir Klasiğin Tarihçesi: Kalem Etek
19 Şub 2016
Klasik giyinmeyi seven kadınların vazgeçilmezler listesinin belki de en başında gelen parçalar, kalem etekler oluyor. İçinizdeki gücü ortaya çıkaran, kendinize olan güveninizi tavan yaptıran bir şey vardır kalem eteklerde. Hangi beden ve vücut tipine sahip olursanız olun doğru materyal ve kesimi bir arada bulduğunuzda vücudunuzu en güzel gösteren parçalardan…
Bundan 108 yıl önce uçağa bindiğinde altı açılmasın diye dizlerinden eteğini iple bağlayan Mrs. Berg, o gün moda dünyasına ne kadar büyük bir katkıda bulunduğunun farkında mıydı acaba? O sırada olmasa bile bu tarihten iki yıl sonra, 1910’larda her yerde moda olan “hobble” etekleri gördüğünde durumu anladığından eminim. Şuan ki klasik kalem eteklerin atası olan hobble eteğe son dokunuşu yapan ise Christian Dior’dan başkası değil. 1940’ta modaya kattığı bu ikon parça aradan geçen 76 seneye rağmen hala hepimizin gözdesi olmaya devam ediyor.
Tabii ki bütün klasik parçalar gibi aradan geçen bu uzun süre içerisinde kalem etek de birçok farklı şekle büründü. Başta bir klasik olarak karşımıza çıktı ve genel olarak ofis giyiminde kendine geniş bir yer edindi. Christian Dior’un 1940’ta beğenilere sunduğu kalem etek Ava Gardner, Marilyn Monroe ve Audrey Hepburn gibi ikonların favori parçalarından birisi haline geldi.
1960’lı yıllara geldiğimiz zamansa kalem etek John Bates, Courrèges ve son olarak da Mary Quant gibi dönemin önemli tasarımcılarının elinden geçti. Twiggy gibi ünlüleri giydiren John Bates, ilk mini kalem etekleri tasarlayan isimlerden birisi olsa da bu konuda Mary Quant gibi isim yapamadı. Quant’ın 6o’ları kasıp kavuran mini kalem eteği kısa sürede çok popüler oldu.
“Çiçek Çocuklar”ın yılları olarak kabul edebileceğimiz, dünyanın hızla değiştiği, sosyal ve siyasi görüşlerin büyük oranda modayı da etkilediği 70’li yıllarda ise kalem etek biraz daha gözlerden ırak köşelere çekilmeye başladı. İspanyol paça pantolonları ve püskül detaylarının gözde olduğu bu kısa devre bittiğinde ise eski dostumuz tekrar aramıza döndü.
Makyajdan, saça, saçtan kıyafete her şeyin abartılı ve rengarenk olduğu 80’li yıllarda tabii ki kalem eteklerin o klasik elegan havasından eser kalmamıştı. Renkli kumaşlar, leopar desenleri ve deri ceketlerle kombinlenen kalem etekler ünlüler tarafından da benimsendi. Madonna sık sık konserlerinde diz üstü kalem etekleri ile boy gösterdi.
Ancak 2000’lere geldiğimizde modadaki birçok tabu gibi bu tabu da yıkılmaktan kendini koruyamadı. Artık her yerde ve her şeyle kalem etekleri kullanmaya başladık. Her boy ve her materyalden üretilen kalem eteklerin en büyük eşlikçisi ise yüksek ökçeli topuklular oldu.
Tesettür giyim kalem etek modellerini incelemek için tıklayınız.
[wa-wps]Yazara ait Diğer Yazılar
Önerilen Yazılar

Halima Aden, Modanisa’nın global marka elçisi oldu
06 Eyl 2021 - Aktüel

Modanisa’dan Filistin’e destek: Hedef 1 milyon TL
11 Haz 2021 - Aktüel

Modanisa’dan 140 ülkeye naklen: Moda Şimdi!
16 Nis 2021 - Aktüel