Kot Modası: Şaşırtıcı Bir Stil Yolculuğu
28 Mar 2016
Kot ceket, kot pantolon, kot gömlek… Hangisi vazgeçilmezimiz değil ki? Birçoğumuzun dolabında önemli bir yere sahip olan kot parçalar, farklı evrelerden geçerek moda dünyasındaki yerini sağlamlaştırmıştır. Sosyal statüler arasındaki uçurumu sıfıra indirerek her kesimin giyebildiği ender giysilerden biri olan kot, ilk olarak 1850’lerde keşfedilir. Dayanıklı ve kiri göstermeyen bu kumaş işçi kıyafetlerinin üretiminde kullanılır. Zamanla isyancı gençliğin milli giysisi haline gelen blucinler, 1960’larda kamusal alanda yasaklanarak asi ruhunu daha da pekiştirir. Ünlü aktör James Dean’in bir sinema filminde tarzıyla popülarite kattığı jean, farklı renkler, modeller ve nakış işlemelerle zenginleştirilerek kullanım alanı genişletilir.
Amerikalı Levi Strauss tarafından kahve renkli olarak piyasaya sürülen kot, zamanla mavinin özgür ruhuyla özdeşleşerek farklı bir kimlik kazanır. Fakat bilinenin aksine menşei Avrupa’dır ve 17. Yüzyılda Fransa’da ortaya çıkmıştır. Hatta ‘denim’ kelimesi Fransızca ‘Nimes şehrinden’ anlamına gelen ‘serge de Nimes’ kelimelerinin söylenişinden dillere pelesenk olmuştur. Jean kelimesi ise; İtalyanca ‘bleu de Genes’ sözünden gelir, bu da blue jean yani Cenova mavisi rengiyle özdeşleşir. Günümüzde artık bu iki kelime uluslararası kullanımda olan ve her dilde geçerlilik kazanmış durumdadır.
Peki Türkçe’ye yerleşen kot kelimesi nasıl ortaya çıkmıştır? Fransa’ya gerçekleştirdiği bir gezi sonucu jean kumaşı ile tanışan Muhteşem Bey, bu kumaşı Türkiye’ye getirerek soyadını yani “kot” kelimesini markalaştırır. Muhteşem Kot o dönemde işçiler ve köylü kesim arasında çok tutulur. Fakat zamanla ülkemize giren ucuz üretim yabancı markalar tarafından yerli tekelinden çıkar.
İşte; kotun şaşırtıcı ve bir o kadar da ilginç geçmişi adeta kurgulanmış bir hikaye gibi. Günümüzde sınıfları eşitleyen etkisi ve rahatlığın simgesi haline gelen kumaşıyla vazgeçilmez bir moda elemanı oluşu sıradan bir durum olmasa gerek. Her yıl yeni bir trendle özdeşleşen, asla popülaritesini yitirmeyen, her yeni yılda yeniden moda olan jean, denim ya da kot her ne derseniz deyin dünyanın en çok kazandıran kumaşı belki de.
2015 sezonunda denim on denim trendiyle takım elbise havası estiren jean modelleri, 2016 ilkbahar-yaz sezonuyla birlikte patchwork trendine el atmış durumda. Bakalım önümüzdeki sezon nasıl bir stil hikayesi yazılacak? Heyecanla bekliyoruz 🙂
[wa-wps]Yazara ait Diğer Yazılar
Önerilen Yazılar

Rabia Yalçın’ın Yeni Markası “R4 Moda” Online Satışa Başladı
28 Tem 2020 - Giyim, Koleksiyonlar, Markalar, Tasarımcılar

BAYRAM İÇİN MODANİSA’YA ÖZEL EN YENİ STİLLER
27 Tem 2020 - Büyük Beden, Elbise, Giyim, Koleksiyonlar, Kombinler