Mayonun Şaşırtıcı Tarihi
24 Ağu 2016
Yeni bir bayram tatilinin yaklaştığı şu günlerde tekrar tatil planları yapmaya başlıyoruz. Son bir hevesle kendimizi deniz ve kumsala hazırlayacağız. Peki güneşin keyfini bir kat daha arttıran mayoların şaşırtıcı tarihini merak ediyor musunuz?
Aslında mayoların tarihi oldukça eski. Öyle ki ta 19. yüzyılın ortalarına dayanıyor. O zamanlara kadar insanlar bir eğlence olarak denize girmedikleri için mayo sektörünün ortaya çıkışının bu kadar geciktiğini söyleyebiliriz. O dönemdeki mayolardan bahsettiğimiz zaman akıllara şuanda giydiğimiz akıllı ve çabuk kuruyan kumaşlar gelmesin. Aslında ilk mayolar sadece biraz daha marin havası katılmış ve büyük oranda kumaş miktarı azaltılmış elbiseler oluyor.
Fotoğrafta da gördüğünüz gibi aslında model itibari ile 1800’lü yılların mayoları şuan ki tesettür mayolar ile oldukça benzer. Bol kesimler ve iç göstermeyen örtücü kumaşlardan üretilen mayolar kadınların bedenlerini muhafaza ederek denize girmeleri için üretilmeye başlamış.
Muhafazakar Viktoryen kadınlar aynı zamanda mayoları “bathing machine” adı verilen deniz arabalarında da giyiniyorlardı. 1800 ve 1900’lü yıllarda oldukça popüler olan bu tekerlekli kulübeler okyanusta sığ yerlere sürüklenerek mahremiyet içerisinde deniz keyfini tatmayı sağlıyordu.
Ancak 1900’lü yılların başında yüzme olimpik ve üniversiteler arası bir spor haline geldiğinde mayoların kullanışlılığına dikkat edilmeye başlandı. O zamana kadar mayoların fonksiyonel olması insanların umurunda olmamıştı. Kolsuz ve jarse kumaştan mayolar da işte bu zamanlarda üretilmeye başladı. Bacakları kapalı olan mayolar yine de vücut hatlarını belli ediyordu. Yine aynı şekilde sadece kesimine değil aynı zamanda mayonun kumaşına da önem verilmeye başlandı. Bu yüzden daha çabuk kuruyan ve vücuda daha iyi oturan jarse, naylon kumaşlar tercih edildi.
Her ne kadar kollar kısalmış, etekli modellerin yerini şortlar almış olsa da mayo hala belli ölçüler içerisinde olmalıydı. Bunun en güzel örneklerinden birisi ise 1922 yılında çekilmiş olan bu fotoğraf. Kadınların mayolarının uzunluğu “mayo polisi” tarafından ölçülüyor.
1930’lara geldiğimizde ise Vogue gibi moda devleri mayonun feminen olması gerektiğine dikkat çekiyor. Ve bu yönde reklamlar yapılıyor. Yapılan bu reklam ve yönlendirmeler ile mayolar biraz daha üste oturmaya başlıyor. Yine aynı zamanda sırt ve göğüs dekolteleri de mayolara 1930’lu yıllarda eklenen detaylardan.
1940’lı yıllara yani 2. Dünya Savaşı’nın patlak verdiği döneme geldiğimizde ise mayo büyük bir adım atlıyor. 30’lu yıllardaki “feminen” mayolar halk tarafından tutulmuş olsa gerek ki sahneye iki parçadan oluşan modeller, yani günümüz bikinilerinin ilk örnekleri çıkıyor. Yine 1947 yılında ilk modern bikini Fransız tasarımcı Louis Reard tarafından moda tarihindeki yerini alıyor.
1950’li yıllarda ise korseler mayolarla birleşti ve mayo tam anlamıyla değişti. Dar ve vücuda oturan yapıları, çabuk kuruyan kumaşları ile mayolar günümüzdeki hallerine oldukça yaklaştı. Bu dönemden sonra mayolar git gide açılmaya ve çeşitlenmeye başladı. Her 5 – 10 yılda bir değişen moda mayoyu da kendisi ile beraber sürükledi.
Yazara ait Diğer Yazılar
Önerilen Yazılar

İstanbul Modest Fashion Week – Mayovera Show
25 Nis 2019 - Koleksiyonlar, Mayo

Modanisa, Deniz Kıyafetleri Günleri’nde
18 Tem 2018 - Mayo

Yaza Hazır Mısın? Tesettür Mayolar
19 Tem 2017 - Mayo