Merve Bilge Atalay: Kahvaltı yapan çocuk, şişmanlamaz

25 Eyl 2019

Çocukların okula başlaması anneler için mutluluk veren bir olay. Peki obezite ve metabolik hastalıklar bu denli artmışken çocukları kış boyu nasıl beslemeli? Hadi gelin bu soruya cevap arayalım…

Çocuklarınızın gece boyu açlık sonrası vücutlarındaki enerji gereksinimini karşıladığı ilk öğün olan kahvaltıyı atlamamaları gerekir. Kahvaltı ile çocukların kas işlevleri daha iyi gelişir ve daha geç yorgunluk hissi oluşur. Aynı zamanda kahvaltı eden çocuklarda şişmanlık görülme oranı daha azdır. 

Çocuğunuzun sevebileceği farklı lezzetleri birlikte deneyebilirsiniz; organik bal, pekmez, söğüş sebzeler eşliğinde yumurta, peynirli sandviç, sebzeli krep veya yulaf ezmesi, meyve ve süt ile güne enerjik bir başlangıç yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Her sabah çocuğunuz ile yumurta yeme savaşları verenlerden misiniz? Yumurta savaşlarınıza son vermek için yapmanız gereken daha yaratıcı olmak ve yumurtayı farklı formlarda sunmak. Yumurta ile eğlenceli surat şeklinde krep yapabilirsiniz veya deneyebileceğiniz bir öneri verebilirim: “Yumurtalı domates dolma.” Domatesleri dolma yapar gibi oyun ve içlerine bir miktar zeytinyağı döküp yumurta kırın. Tuz ekleyerek fırında 20 dakika kadar pişirin. Bu renkli sunum çocuklarınıza yumurtayı sevdirecek.

Yapılan bazı çalışmalara göre okulda süt içen çocukların, içmeyenlerden daha iyi beslendikleri, daha fazla kalsiyum, A vitamini, riboflavin aldıkları gözlenmiştir. Çocuklarınızın kalsiyum ihtiyacı yaklaşık olarak günlük 800-1000 mg kadardır. 1 su bardağı süt = 240 mg, 1 su bardağı yoğurt = 180 mg, 30 gr beyaz peynir (1 kibrit kutusu ) = 70 mg ve 30 gr kaşar peynir (1 kibrit kutusu ) = 230 mg kalsiyum içerir. Çocuklarınızın gün içerisinde bu ölçülerde birer porsiyon tüketmesi, kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacaktır.  

Sağlıklı beslenme çantası nasıl olur?

Çocuklar bu dönemde fazla enerji harcadıkları için, gıdalar yoluyla bol bol enerji almaya ihtiyaç duyarlar. Doğru besinler ile enerji ihtiyacını karşılayamayan çocuklar sağlıksız besinlere yönelebilir. Sağlıksız yiyeceklerin en kritiği de şekerli, çikolatalı besinler! Bu besinlerin aşırı tüketiminin çocuklarda yağ olarak depolanacağı ve çocukluk obezitesi için önemli bir risk faktörü olduğu unutulmamalıdır. Bunların önüne geçmek için pekmez, tahin, yulaf ezmesi, kakao ile hazırlanmış harika anne çikolataları yapabilir veya tam buğday unu kullanarak ev yapımı kek, kurabiye, poğaçalar hazırlayarak çocuklarınızın beslenme çantasına ekleyebilirsiniz. Ancak içine koyduğunuz besinlerin yağ, şeker, kuru yemiş, kuru meyve miktarlarına dikkat etmeniz gerekir.

Çocuklarınızın sindirim sistemi sağlığı için gerekli posa alımını da sağlamak adına günde 4-5 porsiyon meyve sebze tüketmeleri gerekir. Çocuklarınızın beslenme çantalarında mevsimine uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyvelerden birine mutlaka yer verin. Yaş meyvelerin yanı sıra kuru meyveler de (kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, kuru erik, yaban mersini vb.) enerji verici özelliği ile çocuklarınızın teneffüs aralarında tatlı ihtiyacını karşılayacaktır.

Merve Bilge Atalay
Nutrition and Diet Expert
Instagram: @mrvbilgeatalay
Youtube: merve bilge atalay
Website: www.mbaclinic.net

[wa-wps]
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir