Mimar Selva Gürdoğan İstanbul Uysal Bir Şehir

02 Şub 2016

Sıra dışı bir mimar, güçlü bir karakter ve en önemlisi o bir anne… Bir kadının aile kavramını önemseyerek aynı zamanda kariyerinde de başarıya tırmanmasına önemli bir örnek. Bu ay röportaj konuğumuz, Superpool Mimarlık Ofisi’nin kurucu ortaklarından Mimar Selva Gürdoğan.

Southern California Institute of Architecture’dan 2003 yılında mezun oldunuz. Sonrasında ise güzel bir başarı hikâyesi yazmaya başladınız. Güçlü duruşunuz ve çalışmalarınızla kadınlara rol model oldunuz. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ben her insanın birçok kimlik ile var olduğunu düşünürüm. “Evet, ben bir kadınım, anneyim, kısa boyluyum veya Fransızca bilmem…” gibi birçok tanım getirebilirim.  Profesyonel anlamda ben bu kimliklerin hep arka planda olmasını önemserim.  Asıl olan yapılan işlerdir.  Superpool’un çıkışı da böyle. 2006 senesinde İstanbul’da ofis açmaya karar verdiğimizde bu çalışmaları Superpool adı altında yapmak istedik.  Bu isim, güçlü bir bilgi havuzu oluşturma, birçok işbirlikleri ile entellektüel anlamda diri kalma isteğimizi özetliyor.

mimar-selva-gurdogan

TEDX konuşmanızda İstanbul’daki trafik sorunundan sanat, teknoloji gibi her alanı değerlendirerek çözüm yolları arayacağınızı belirtmiştiniz. Öncelikli olarak ele aldığınız alanlar neler oldu?

Superpool olarak farklı vesileler ile trafik konusunda öngörüler geliştirdik.  Bunlar teknik olarak çözümlenmiş öneriler olmaktan ziyade, konuya farklı bakış açılarıyla yaklaşmayı hedefleyen çalışmalar oldu.  Mesela İstanbul sürekli bir kriz içerisinde olduğu varsayılan bir şehir, gerçekten öyle mi ben emin değilim.  Kriz içerisinde olduğu varsayıldığında hızlı ve özensiz çözümler üretme yarışı başlıyor.  Oysa İstanbul kendi ölçeğinde başka şehirler ile kıyaslandığında uysal bir şehir.  Trafikte de konu benzer. Mesela, İstanbul yürünebilir bir şehir olsa, araç trafiği sorununu bu kadar tartışıyor olur muyduk?

1999 Depremi sonrası İstanbul’daki mimari gelişim ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bu da İstanbul’u kriz halinde görmemizi normalleştiren konulardan biri…  Keşke daha şeffaf ve analitik yaklaşılsa, yapı stoğu tabi ki elden geçmeli ama büyük kentsel dönüşüm projeleri de sevdiğimiz İstanbul’dan bize ne bırakacak bilemiyorum.

İş ortağınız ve en önemlisi eşiniz olan Gregers Tang Thomsen ile 2013 yılının Kasım ayında İstanbul’da bir şehir laboratuvarı olan Studio X’i kurdunuz ve direktörlüğünü de siz üstlendiniz. New York, Amman, Bombay, Rio de Janerio, Pekin, Tokyo ve Johannesburg’da yapılan kentin geleceği ile ilgili çalışmalar artık İstanbul için de yapılıyor. Okurlarımıza bu konuda biraz bilgi verebilir misiniz?

Studio-X Istanbul Columbia Universitesi Mimarlık Fakültesi (GSAPP)’in bir projesi.  GSAPP dünyanın farklı ve büyük şehirlerinde olmayı önemsiyor. Çünkü gelecek yüzyılın sorunları ve çözümleri bu şehirlerde yaşanmakta.  Yani iyi bir mimarlık okulu olmak için New York’taki bir üniversitenin İstanbul’u bilmesi şart.  Burada GSAPP ilginç bir strateji geliştiriyor ve Studio-X adında açık mekanlar oluşturuyor.  Bunlar klasik anlamda üniversite değil, öğrenci yok, öğretmen yok.  Ama şehir konusunda düşünmek isteyen herkese ve her tartışmaya kapısı açık mekanlar.

Studio-X: Şehir mevzularında iyi fikirlerin büyümesine, yeni fikir önderlerinin yetişmesine ev sahipliği yapmak için çalışıyor.

Studio-X çatısı altında yaptığınız çalışmalardan bir örnek verir misiniz?

Studio-X olarak çok değer verdiğimiz bir iş var; HEY!  Herkesin kent tasarımında aktif rol alması ve güçlü semt kültürleri yaratmak amacıyla Studio-X ve SANALarc işbirliği ile kurulmuş geniş bir paylaşım ortamı. Bu ortamın ilk girişimi olarak İstanbullular’ın yaratıcı çözümler üretebilecekleri bir araç oluşturuldu: Imaginable Guidelines İstanbul

Konumuz net, yaşadığın şehir. Hatta yaşadığın sokak. Her bir sokağın, her bir caddenin derdi başka. Birilerinin gelip bir şeyler yapmasını beklemekten daha fazlasını yapabilirsin. Hem de en iyi şekilde yapabilirsin, sonuçta kendi yaşadığın çevrenin basit ama önemli sorunlarından bahsediyoruz! Kendi yaşadığın, her gün geçip durduğun yerlerin, sokakların derdini senden daha iyi kimse bilemez… Gel bir konuda öncü ol, kendi kentsel sorunlarınla ilgili söz sahibi ol, harekete geçme konusunda iştahın tamamsa, kılavuzun elinde!

HEY! Imaginable Guidelines birebir hayatını etkileyen; mahallenle, sokağınla ilgili en öncelikli sorunu tespit etmene ve buna çözüm alternatifleri bulmanı kolaylaştırmak için oluşturuldu.

Farklı disiplinlerden yaklaşık 200 kişinin bilgi birikimiyle oluşan bu rehber, interaktif kullanıma uygun bir kit olmanın yanı sıra, sanat eserleri ve metinleri bir araya getiren tek başına da faydalanabileceğin bir içerik kaynağı aynı zamanda. Sanat eserleri ve metinler, aynı kentsel konulara teknik ve kültürel açıdan bakabileceğin iki farklı pencere sunuyor.

Sizin gibi başarılı işler yapmak isteyen genç yeteneklere tavsiyeleriniz nelerdir?

İnandığınız işlerin peşini bırakmayın derim. Çünkü her şeyin önü zamanla açılıyor. Samimiyeti de çok önemsiyorum. İnsanların inandığı işte samimiyetle düşünmesi, dertlenmesi gerekiyor.

Superpool projelerinden örnekler…

IKSV_Sahir-ugur-eren

İstanbul Kültür Sanat Vakfı

SALT ISTANBUL_FOTO-Iwan Baan

Galata Salt Kütüphanesi Ofisleri

Suryapi-Umraniye-Projesi-BIG işbirliği ile.

Sur Yapı Ümraniye Projesi

Şişli Kültür Merkezi_KPM

Şişli Kültür Merkezi

[wa-wps]
Paylaş

Tesetturgiyim.com Genel Yayın Yönetmeni olan Merve Uzun, kariyerine Modanisa.com'da Ülke Müdürü olarak devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir