Moga Kadınları
05 Şub 2018
Moga kadınları, modernizmi kentsel kültür haline getirerek Japonya’ya yepyeni ve köklü bir değişim getirdi.
Toplumun her kesiminde savaş yıllarının eseri olan büyük bir sosyal boşluk vardı. Ülkenin kırsal kesimlerinde sofistike izler bırakmak isteyen kadınlar yeni bir moda akımının başlangıcını doğuracaktı.
Japonlar için 1920’li yıllar, giyime bütçe ayırabilecekleri yıllar değildi. Savaş sonrasıydı. Japonya’da “geleneksel giyinmek” çok pahalı hale gelmişti. Geleneksel giysileri hem kumaşları hem de işlemeleri sebebi ile oldukça yüksek fiyatlarla satılıyordu. Değişen dünyaya ayak uydurmak konusunda da pratik sayılmazlardı. Bir çıkış yolu bulmak gerekiyordu. O çıkış yolunu Moga adı verilen kadınlar buldu.
Daha ekonomik ve batılı moda akımını başlatan kadınlara “Moga” (Modan Garus, modern kadın), erkeklere ise “Mobo” (Modan Boi, modern erkek) deniyordu. Moga ve Mobo, geleneksel Japon giyiminden de izler taşımakla birlikte Batılı giyim tarzını günlük yaşamın bir parçası haline getirdiler. İlerleyen yıllarda gençlerin başka moda akımlarını cesurca üretmelerine de imkan vermiş oldular.
Üreticiler modernleşen hayatta daha Batılı giyinmek isteyenlere uygun alternatifler üretmeye başladılar. Yürümesi ve taşıması oldukça zor yerel kıyafetler, günlük hayatta olduğu kadar iş hayatında da rahatlık sağlamıyordu.
Örneğin kimono, Japonya’da hem kadınların hem de erkeklerin giydiği, ön kısmı çapraz şekilde kavuşan, geniş bir kemerle tutturulan, bol, uzun etekli ve uzun kollu, Japonların ulusal giysisidir. Her kimono deseni ve modeli farklı anlamlar taşır. Örneğin bir genç kızın giydiği kimono ile evli bir kadının giydiği kimono farklıdır. Kimonoların kumaşı ipektir.
Japonya’da iş kadınlarına Shokugyo Fujin deniliyor. Sanayi üretimiyle Batılı kılık kıyafetin ucuzlamasından yararlanan kadınlar, gençlerin de yeni bir sokak modasına öncülük etmesini sağladı. Daha modern ve uygun fiyata giyinmek mümkün olmaya başladı.
O yılların modasını takip edip farklı tarzlar ortaya koyan Japonlar, günümüzde de aynı şekilde giyinmeye devam ediyor. Yine de özel günlerinde yerel kıyafetlerinden vazgeçmiyorlar.
Moga kadınları Erdem Moralıoğlu gibi bir çok tasarımcıya da ilham kaynağı olmuş. Kültürel zenginliğini unutmayan Japonlar, bayram ve özel günlerinde yerel kıyafetlerine dair bir çok güzel örneği bizimle paylaşmaya devam ediyorlar.
Yazara ait Diğer Yazılar
Önerilen Yazılar

Halima Aden, Modanisa’nın global marka elçisi oldu
06 Eyl 2021 - Aktüel

Modanisa’dan Filistin’e destek: Hedef 1 milyon TL
11 Haz 2021 - Aktüel

Modanisa’dan 140 ülkeye naklen: Moda Şimdi!
16 Nis 2021 - Aktüel